Home    Archief    Vereniging    Locatie   Contact   Foto's    Kampioenen    Links    









De vereniging

Klootschietvereniging "Oud Ootmarsum is opgericht op 22 september 1962. De vereniging  is een  bloeiende vereniging met ruim 130 leden en is aangesloten bij de afdeling: Twentse Klootschieters Combinatie (TKC) van de Nederlandse Klootschieters Bond (NKB).

Naast het sportieve element neemt de vereniging ook in sociaal opzicht een zeer belangrijke plaats binnen de leefgemeenschap van Oud Ootmarsum en omstreken in.

Vele hoogtepunten heeft de vereniging inmiddels bereikt. Zeer dikwijls werden er kampioenschappen behaald, zowel in teamverband als individueel. De vereniging is altijd trots geweest op de leden die Nederlands kampioen zijn geworden. Zelfs Europese kampioenen hebben we in ons midden. Tot twee keer toe werd er door een aantal leden een eervolle vermelding behaald in het Guiness Book of Records.
Al het talent vloeit niet voort uit individuele klasse, maar ook het jeugdkader heeft veel energie gestoken in de opleidingen en begeleidingen van de spelers van de vereniging. Mede dankzij deze en vele andere vrijwilligers binnen onze bloeiende vereniging, is de vereniging geworden waar we met Oud Ootmarsum trots op mogen zijn.


Klootschieten in Oud Ootmarsum (tot ongeveer 1955)

Voor de oorlog werd er al op de Haarlerheidebaan (Reutum) geschoten, waar de buurtschappen elkaar uitdaagden. Ook is bekend dat er op het grote heideveld, nabij de s-bocht op de Hooidijk (Paardeslenkte), geschoten werd. Hier liep een zandpad dwars doorheen.

Ook in de oorlog, periode 1940 - 1945, deed men in Oud Ootmarsum aan klootschieten. Uit verveling ging men klootschieten tegen de omliggende buurtschappen zoals; de Postelhoek, het Springendal, Hezingen, Nutter, de Brink, Vasse en Tilligte. Af en toe werd er ook wel eens tegen Klein en Groot Agelo en tegen de Nijstad geschoten.

In die tijd was er niet echt sprake van teams, maar wie kon, deed mee. Men schoot meestal met zo'n zes tot tien personen.

In Oud Ootmarsum werden de wedstrijden op de Laagsestraat verschoten. Afhankelijk waar de tegenstander vandaan kwam, werd bij Kamphuis (vooraan), ten Dam (in het midden), of bij Koldemeule (aan het eind) van de Laagsestraat. De inzet van deze wedstrijden was meestal ƒ 3,00. Na afloop van deze wedstrijd werd er dan van dit geld een pilsje gedronken in het plaatselijk café.


Klootschieten in Oud Ootmarsum (periode 1956-1962)

In de jaren vijftig en begin zestig (tot en met het oprichtingsjaar 1962) bleef het schieten tegen omliggende buurtschappen bestaan. Op zondagochtend verzamelden de jongeren van Oud Ootmarsum zich, na de kerk, bij Ten Dam. Daar zaten ze gezellig rondom een kachel of buiten onder de veranda. tegen half één gingen de meesten naar huis om te eten.

's Middags ging men met dezelfde groep klootschieten. Als er geen buurtschap was uitgedaagd, dan werd er ook wel man tegen man geschoten. Bij dit gevecht wilde men ook nog wel eens de slingerslag toepassen. De buurtschap Nutter werd nog wel eens uitgedaagd en de kloot moest dan bij café Bolscher worden opgehangen. Mooi waren de wedstrijden tegen de familie Reekers uit Almelo. (familie van Marie ten Dam). Deze familie beheerste de slingerslag en deze wedstrijden werden altijd op het scherpst van de snede uitgevochten.

Ook in deze periode werden de thuiswedstrijden gehouden op de Laagsestraat. Er werd begonnen bij Ten Dam. Ze schoten richting Duitse grens (over de Liek'n-nen). Hier werd gekeerd en afhankelijk van de tijd stopte men bij Ten Dam of ze gingen verder richting Denekamperstraat. Toentertijd werd er behoorlijk ver geschoten, bijvoorbeeld in één schot van ten dam naar Olde Meule en in twee schoten van Morsink naar Koldemeule. Ook in de bochten op de Laagsestraat bij Kamphuis kon je extreem lange schoten maken. Er moet echter bij gezegd worden dat er geregeld gebruik gemaakt werd van "trekkloten". De kloten, zonder lood, werden gekocht bij Frans Tenniglo. Vervolgens moesten de leden zelf het lood erin gieten. Voor het zover was, werd de kloot eerst aan de binnenkant bewerkt zodat de gaten niet allemaal even groot meer waren. Frans Olde Meule was een meester in het maken van trekkloten. Aan de buitenkant zag je er niets van, maar de schutters wisten precies hoe ze de kloot moesten vasthouden en ook hoe ze hem op het wegdek moesten plaatsen.

Klootschieten in Oud Ootmarsum (periode 1962 - 1969)

Omdat er in Tilligte en Denekamp al verenigingen waren, besloten H. Ten Dam, B. Steinmeijer, A. Steinmeijer,  F. olde Meule, T. olde Meule en A. Schepers een vereniging op te richten. Dit gebeurde op 22 september 1962 bij Ten Dam onder de veranda. Dit was het begin van wat nu een grote bloeiende vereniging is. De nieuwe leden meldden zich bij ten Dam aan en na een half jaar waren er al 30 leden. Vanaf het begin werd er al contributie betaald. Dit geld was nodig voor de aanschaf van kloten. De kloten werden door de vereniging beschikbaar gesteld aan de leden. Er werd altijd op straat geschoten, daardoor sleten de kloten behoorlijk en moesten er geregeld nieuwe aangeschaft worden. In het begin werden de kloten gekocht bij Frans Tenniglo. Dit waren slechts houten ballen, waar je zelf het lood in moest gieten. Ook in deze periode werden "trekkloten" gemaakt. Natuurlijk werd hier ook mee geschoten. de tegenstander viel dat na een tijdje op en Frans Olde Meule moest dit dan ook bekopen met een halfjaar schorsing. Later werden de kloten gekocht bij Poorthuis uit Losser. Deze waren helemaal klaar, eerlijk en goedkoper dan bij Tenniglo. In de beginjaren was er nog geen sprake van sportkleding of een traingspak. Er werd gewoon in de dagelijkse kleding geschoten.

In 1966/1967 is men begonnen met de jeugd er bij te betrekken en het opzetten van de jeugdopleiding.

De beste schutters uit de beginjaren waren Frans en Toon olde Meule en Hendrik ten Dam. Andere bekende namen uit die tijd zijn o.a.: Bernard Lohuis, Arie Schepers, Henk en Frits Kamphuis, Gerard Luft, Hennie Voskamp, Gerrit Heerink, de broers Steinmeijer en Johan Wassink.


TERUG








 Wilt u ook zo'n leuke site?